huis en tuin
Het karaktervolle huis van Herman Teirlinck aan de rand van de dorpskom van Beersel, wordt omringd door een romantische tuin met Teirlincks schrijversterras, en kijkt uit over zijn geliefde Zennevallei.
“Ik heb het voorrecht een dak te bewonen dat op de hoogste Beerselse kim het dal overblikt. Ik doe mijn dagelijkse wandeling langs de goddank nog woeste oevers. De Zenne spreekt me telkens aan met dezelfde kracht als ze Bruegel heeft aangesproken”.
Herman Teirlinck woonde de langste en meest productieve tijd van zijn leven aan de Uwenberg, een plek die hij zorgvuldig had uitgekozen. Hij liet het huis zelf bouwen en woonde er van 1936 tot aan zijn overlijden in 1967. Zijn vriend Henry Van de Velde gaf advies over het huis en de inrichting.
Teirlinck schreef hier het mooiste wat ooit over de streek tussen Zenne en Zoniën verschenen is en heeft hiermee de meest zuidelijke strook van Vlaanderen vereeuwigd in de Nederlandse literatuur. In zijn werk beschreef hij enthousiast het landschap dat hij van op de Uwenberg aan zijn voeten zag liggen en dat hij zo graag aan de bezoekers toonde.
Na zijn overlijden werd het huis nog enige tijd door de familie verhuurd, vanaf 1979 aan de gemeente Beersel, die het aankocht en uitbaatte als museum. De gemeente Beersel heeft het huis in 2017 verkocht. Huis en tuin werden in 2014 beschermd. De gemeente verkocht het goed in 2017 aan cultuurliefhebber Gino Coorevits, die het toevertrouwde aan de nieuwe vzw het huis van Herman Teirlinck met het oog op de ontwikkeling van een nieuwe erfgoedsite met een ambitieus cultureel programma.